2012-01-19 15:43:28• hírek • mediatica.ro

A magyar szavazók 72,6 %-a az RMDSZ-t választaná

A romániai magyar lakosságnak valamivel több mint fele tudja, kire szavazna, ha vasárnap választásokat tartanának. A bizonytalanok aránya viszonylag jelentős.

Továbbra is az RMDSZ a legnépszerűbb a romániai magyar pártok közül – derült ki a mediatica.ro által idézett felmérésből, melyet a Kisebbségkutató Intézet tavaly november 25-e és december 13-a között készített. 

A felmérés eredményei szerint a magyar szavazókorúak 57 százaléka biztosan élne szavazati jogával, ha most vasárnap tartanának parlamenti választásokat. Az opciók tekintetében az RMDSZ a biztos szavazók táborának közel háromnegyedének (72,6 százalék) a támogatását nyerné biztosan el. Az EMNP támogatottsága 5,1, az MPP-é 3,2 százalék. A román pártok támogatottsága 3,5 százalék.

Viszonylag jelentős a bizonytalanok aránya (15 százalék), ez az EMNP megalapításával, illetve a magyar politikai pluralizmus megjelenésével állhat összefüggésben.

A közvélemény-kutatás során Erdély 16 megyéjében, magyar nemzetiségű, választásra jogosult (18 év fölötti) személyeket kérdeztek meg, összesen 1190 főt. Az eredmények 95 százalékos valószínűséggel, ±2,9%-es hibahatárral érvényesek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: